info@sangvatningsbutiken.se   +46 (0) 8 765 46 05

Varegrupper

Menu

Fakta om sengevædning

Sengevædning defineres normalt som børn over fem år, der ufrivilligt urinerer i sengen om natten. Sengevædning eller enurese er mere almindelig, end mange tror-cirka hver tiende syvårige urinerer regelmæssigt i sengen om natten. Blandt femtenårige er tallet faldet til en ud af hundrede.

Selvom alle kan blive påvirket, er det mere almindeligt hos drenge end hos piger, og årsagen kan ofte være arvelig. Den mest almindelige årsag til sengevædning er en senere modning af nervesystemet, der styrer blæren. Det vokser normalt af sig selv, men hos nogle mennesker hænger problemerne ind i ungdomsårene. Andre årsager til sengevædning kan f.eks. på grund af hormonet vasopressin, der styrer nyrernes urinproduktion, eller hvis et barn har været tørt i seks måneder og derefter begynder at urinere i sengen, kan det i stedet skyldes for eksempel urinvejsinfektion eller forstoppelse.

Små børn (under fem år) ser normalt ikke sengevædning som et stort problem. Når de bliver ældre, kan det imidlertid være svært for både børn og forældre. Det er ikke ualmindeligt, at barnet finder det pinligt, påvirker deres selvtillid og bekymrer sig om at sove væk. Tilbagevendende ændringer af sengetøj og afbrudt nattesøvn kan skabe irritation og frustration hos forældre - det er helt naturligt. Men over for barnet er det vigtigt at vise kærlighed og forståelse og forsøge at afdramatisere situationen.