info@sangvatningsbutiken.se   +46 (0) 8 765 46 05

Varegrupper

Menu

Sengevædning

INDLEDNING

Tør søvn er en sikkerhed, som ikke er en selvfølge for børn og voksne i alle familier. Sengevædning, også kendt som natlig enuresis, betragtes som et nederlag for børn, der tisser i sengen efter en alder af 5-6 år. Inden da er det naturligt at tisse på sig selv.

Gælder Sengevædning børn i skolealderen, kan dette også påvirke barnets sociale liv, hvor et ophold med venner eller andre arrangementer kan opleves hårdt. Der er også nogle, der lider af inkontinens døgnet rundt.

Sengevædning er en mere almindelig tilstand, end mange mennesker tror. Ca. hver ti’ende barn i skolealderen lider af sengevædning.

Vi er her for at hjælpe familier, der har problemer med sengevædning med at være i stand til at finde de rigtige hjælpemidel og behandling for enuresen. Sengevædningsbutikken giver et overblik over et udvalg af alarmer og hjælpemidler på markedet i dag.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SENGEVÆDNING HOS BØRN?

En almindelig fordom er, at sengevædning hos børn skyldes psykologiske årsager, sociale, familiemæssige relationer eller begivenheder. Forskning tyder på, at der er fysiske årsager til sengevædning snarere end psykologiske. Et barn kan dog have sociale og psykologiske problemer fra enuresen.

På den såkaldte sekundære inkontinens, når et tidligere tørt barn pludselig begynder at tisse igen, kan der være en psykologisk årsag bag en sådan efter en traumatisk begivenhed eller stress af en eller anden art. Det kan være forbundet med en skilsmisse, skolestart, ændrede rutiner, hvis forældrene ændret deres arbejdstid, eller hvis barnet får søskende. Men ofte vil barnet pludselig blive tør igen.

Der er ikke noget klart svar på, hvad de fysiske årsager grundes i. Normalt skyldes årsagen ikke noget fysisk, såsom misdannelser i nervesystemet skade efter en ulykke, urinvejsinfektion eller sukkersyge, men forsinket udvikling af blæretømning. Refleksen, som tømmer blæren er ukontrolleret hos spædbørn og derefter udviklet til at være kontrolleret efter behag. Har evnen til at modstå vandladningstrang tjenester eller reagerer når blæren er fuld ikke fuldt udviklet, skulle en "fejlaerd" blære lære en ny adfærd. Mange forældre føler også, at børn under sengevædning sover meget dybt, som børn ofte gør i hjemmet, hvor de føler sig trygge og slappe af.

Manglende eller forsinket udvikling af de reflekser, der styrer tømning af blæren og søvns dybde er to teorier for, hvad der betragtes som almindelige årsager til sengevædning. Man har også set, at børn, der tisser i sengen produceret en større mængde urin i løbet af natten. Andre årsager omfatter nervesystemet, indflydelse fra nyrene, allergier, infektioner, ulykker og narkotika. Det er almindeligt at arve enuresis i familien.

Hjälpmedelsinstitutet
Sjukvårsupplysningen
Vårdguiden
Svenska Enuresakademien
NIKOLA